Osteopati

Manuell medicin

Osteopati bygger på att kroppen är en enhet där alla delar hänger ihop och är beroende av varandra. Osteopaten använder sina händer för att skapa en balans i kroppen. Detta ger möjlighet för kroppen att skapa självläkning. Den manuella medicinens uppgift är att rätta till kroppens obalanser och skapa det bästa möjliga utgångsläget för hälsa och välmående. När kroppen är i balans finns nämligen den optimala utgångspunkten för god hälsa.

Osteopati händer

Vad gör en Osteopat

Det viktigaste, som osteopat, är att hitta orsaken till vad som hindrar kroppen från att läka sig själv. Kroppen är en komplex organism där obalanser bör behandlas för att kunna uppnå och bibehålla optimal hälsa. Varje människa är unik och har sin egen kroppshållning, skadehistorik och förutsättningar och alla påverkar de den specifika kroppsstrukturen. Därför utgår en osteopat alltid ifrån varje enskild patients förutsättningar när han tittar på sambandet mellan kroppens uppbyggnad och hur den faktiskt fungerar.

Osteopati - Teknik

Osteopaten använder alltid sina händer för att undersöka om det finns obalanser i kroppen som bör åtgärdas. I de fall där obalans identifieras används olika tekniker och metoder för att återställa kroppens balans. En osteopat behandlar och lindrar en mängd olika åkommor. Några exempel på behandlingsbara symptom är: rygg- och nackbesvär, ischias, huvudvärk, migrän, yrsel, andnings- och matsmältningsbesvär, premenstruella smärtor, sträckningar, muskel- och ledvärk, tennisarmbåge, förslitningsskador och stress.

Grundprinciper

  • Kroppen är en helhet
  • Kroppen har en självläkande förmåga
  • Kroppens struktur och funktion är sammanlänkade

Så här går en behandling till

Som ny patient får du avlägga en fullständig sjukdomsberättelse hos din osteopat. Detta för att få en så rättvisande sjukdomshistorik som möjligt. I vissa fall kan till exempel händelser som inträffat längre tillbaka i tiden, som du själv kanske inte relaterar till dina besvär, vara relevanta för att hitta lösningen i din rörelseapparat.

När anamnesen, sjukdomshistoriken, är genomförd fortsätter osteopaten med en fysisk undersökning som innefattar medicinska, neurologiska, mekaniska och ortopediska tester. När alla uppgifter är insamlade och alla tester utförda, ställer din osteopat en diagnos och bedömer vilken behandling som är lämpligast för just dig.

Osteopati


Om våra fotinlägg Perfect Step

PerfectStep ”foot correctors” – det mest avancerade och effektivaste fotinlägget på marknaden.

Varför göra avgjutningar och dyra fotbäddar med en dålig eller i alla fall icke-perfekt fot som mall? PerfectStep gör det motsatta: Med den perfekta foten som mall korrigerar, stabiliserar och omformar detta fantastiska skoinlägg dina fötter, vilket kan göra underverk med din kropp. Läs mer om Perfect Step


Läs gärna mer på…

Osteopatförbundet


Utbildning

NICLAES JOHANSSON

  • Idrottsmassör / Naturmedicinskt Hälsocenter GBG, -85
  • Osteopat / Skandinaviska Osteopatskolan, GBG 1992-1996
  • Basmedicin, 80 p. / Uppsala Biomed. Center 1992-1995
  • Sedan -96 genomgår jag årligen Postgraduate kurser